Odla för ditt skafferi – 23 mars

Välkommen till en kurs där du lär dig grunderna i att odla och ta hand om din skörd.

Vi börjar dagen med att planera odlingen. Vad vill du få ut av din köksträdgård? Hur stor ska ytan vara? Och inte minst, vilka grönsaker tycker du om att äta?
Vi pratar om frön, sådd och förkultivering. Hur lyckas man med sin odling? Jord, kompost och gödsel är viktiga delar för att få en frodig trädgård. Men hur hur mycket gödsel och hur får man jorden mer mullrik? Vilka fallgropar i form av ogräs, sjukdomar och skadedjur ska man vara uppmärksam på?
Vi går också in på var och hur tar man hand om alla grönsaker när skördetiden plötsligt är här. Hur förvaras purjolök bäst och hur fungerar egentligen mjölksyrning?

Hela kursen genomsyras av ett positivt lärande, där alla kan odla, man måste bara våga!  Men beredskapstänket finns också med som en röd tråd genom hela dagen. Hur vi med kunskapen om att odla vår egen mat blir mer förberedda om det värsta skulle hända. Kunskap är trygghet.

”Odla för ditt skafferi” är en komprimerad variant av den mer omfattande kursen Odla vardagsmaten, som löper över hela säsongen och drivs av projektet Odla Vardagsmaten.
Vi bjuder på frukt och kaffe/te. Ta med egen matsäck att äta under lunchpausen.

Plats: Studiefrämjandets lokal, Viktoriagatan 20 B i Trosa
Tid: lördag 23 mars klockan 09.00-15.00
Kursledare: trädgårdsmästare Hanna Hofman-Bang
Deltagare: max 20 personer
Anmälan: senast 16 mars via Studiefrämjandets hemsida.