Projektet delar med sig till kommuner
Som en del i projektet Odla Vardagsmaten som drevs 2022-2024 i Trosa kommun, tog vi fram en verktygslåda som alla kommuner kan ta del av. Syftet med verktygslådan är att göra det enklare och mindre kostsamt att starta en kommunal satsning inom fritidsodling och beredskap.
Verktygslådan består av:
-
En metodbok med checklistor som kan hjälpa dig att planera arbetet med en satsning för att främja beredskap och odling.
- Stödmaterial för beredskapsodling i kommunala verksamheter.
- Odlingsbroschyr med avsnitt som kan anpassas till din kommun.
- Digital odlingskurs.
- Upplägg och kursmaterial för odlingsträffar med odlingscoach.
- Nätverk med erfarna konsulter och leverantörer som kan hjälpa er att starta upp ett beredskapsprojekt.
Resultat projektet Odla Vardagsmaten
Odla Vardagsmaten syftade till att stärka kommunens samlade beredskap med bland annat odling som verktyg. Det är inte en kommuns ansvar att säkra medborgarnas hemberedskap, men en kommun där invånarna har en god beredskap blir mer robust och motståndskraftig. Därför är det viktigt att arbeta för att lyfta vårt gemensamma samt den enskildes eget ansvar.
Projektets fyra grundpelare var ansvar, samarbete, gemenskap samt ökad kunskap. Dessa tillsammans är viktiga delar av vår gemensamma beredskap.
Projektet genomförde aktiviteter för allmänheten, för och tillsammans med samarbetspartners samt i kommunens egna verksamheter.
Några av Odla Vardagsmatens resultat och effekter
- För att det ska vara enklare att starta egna beredskapssatsningar så har projektet tagit fram en verktygslåda som är tillgänglig och kostnadsfri för kommuner. Verktygslådan innehåller bland annat en odlingsbroschyr och kursmaterial där kommunen kan addera lokal beredskapsinformation och sin logotyp. Metodboken i verktygslådan hjälper kommunen att sätta i gång.
- Offentliga och andra aktörer har uppmärksammat att beredskapsodling är ett komplement till livsmedelsberedskapen hos den enskilde och i det offentliga köket.
- Ökad kunskap om odling och hemberedskap hos privatpersoner och kommunala verksamheter.
- Fler kommuninvånare och kommunverksamheter har börjat beredskapsodla.
- Kommunens medarbetare har odling på agendan när de planerar för framtiden, till exempel inom offentlig måltid och samhällsbyggnad.
- Vi har en avsevärd ökning av engagerade i Trosa kommuns Frivilliga Resursgrupp (FRG) genom projektet.
- En lokal Lottakår startade våren 2024 genom projektet. Nystartade Trosa Lottakår hade 38 medlemmar i augusti 2024.
- Kamratcirklar arrangeras av Studiefrämjandet i flera kommuner där privatpersoner träffas och lär om odling utifrån Odla Vardagsmatens digitala kurs. Kunskapsdelning i grupp sker utan kursledare.
- Ett Odlingsnätverk med privatpersoner har startats, med stöd från Studiefrämjandet, för samarbete och gemenskap i och genom odling. De anordnar träffar med olika teman och ”After Odling” där de erbjuder ett sammanhang för odlare även efter projektets slut.
- En ny marknad med tema odling och trädgård är etablerad och kommer fortsätta att arrangeras genom Visit Trosa och Trosa Hembygdsförening.
- Den digitala odlingskursen och webbplatsen www.odlavardagsmaten.se fortsätter att utvecklas och finnas tillgänglig.
För verktygslåda och projektinformation
För verktygslåda med metodbok och material för tryck kontakta:
Richard Kihlgren
Kommunikationschef och ansvarig för civil beredskap Trosa kommun
richard.kihlgren@trosa.se
För att starta upp en liknande satsning för att stärka beredskapen i din kommun kan du kontakta Odla Vardagsmatens projektledare Eva Westergren och Charlotta André, kontaktuppgifter nedan.