Att lära sig tryckkonservering är ytterligare ett sätt att öka sin hemberedskap och göra sig mindre beroende av exempelvis el vid en större kris. Under den här kursen får du lära dig grunderna i tryckkonservering tillsammans med Jocke Berg från Konservgeek.
Konservgeek är en blogg som behandlar hermetisk inkokning som konserveringsmetod, det vill säga att konservera livsmedel i burkar som kan stå i skafferi. Bloggen försöker följa de amerikanska riktlinjerna för konservering så långt som möjligt eftersom de är långt mer uppdaterade och välundersökta än metoderna som använts i Europa på 40-talet. Här är en länk till bloggen.
Bakom bloggen står Jocke och Heli, som bor på en liten gård i Delsbo i Hälsingland med barn, katter och höns. När de flyttade till gården 2017 och började odla kände de att det behövdes sätt att ta tillvara på skörden, helst utan att fylla hela kylskåpet och frysen till bredden. Det var där och då de fick upp ögonen för konservering.
Under kursdagen kommer du att få lära dig hur man tryckkonserverar på ett säkert och hygieniskt sätt. Två och två kommer ni att få göra alla de praktiska moment som ingår i konserveringen. Allt som behövs för att prova på att tryckkonservera tas med av kursledaren, inklusive konserveringsglas och ingredienser, och ingår utan extra kostnad.
Vi håller till i köket på Vårdinge folkhögskola, norr om Trosa.
Ta med den mat och dryck du vill ha under dagen.
Kursen är kostnadsfri, men om inte har avanmält dig senast 24:e oktober får du betala 500 kronor. Kursen är en del i projektet Odla vardagsmaten.
Kursdatum: lördag 26 oktober
Kursledare: Jocke Berg, Konservgeek
Anmälan: senast 18 oktober