Kom igång med beredskapsprojekt
Arbetar du med kommunala beredskaps- eller livsmedelsfrågor så får du tillgång till vår verktygslåda utan kostnad. Odla Vardagsmaten har tagit fram material för att det ska bli mindre kostsamt och tidskrävande för andra kommuner att starta en liknande satsning. Det finns möjlighet för er att ta del av materialet och anpassa det till er kommun. Kontakta oss så berättar vi mer, kontaktuppgifter finns längst ner på denna sida.
Projektet arbetade för att
- Metodbok med checklistor I metodboken finns det bland annat förslag på samarbetspartners och finansiering, hur du kan arbeta med kommunikation och mycket mer. Den är upplagd med checklistor för att ni ska snabbt ska kunna komma igång med beredskapsodling i er kommun. Om du arbetar inom beredskaps- och livsmedelsfrågor inom din kommun, kontakta Trosa kommun för att få tillgång till metodboken www.trosa.se/odlavardagsmaten
- Digital kurs www.odlavardagsmaten.se. På denna webbplats har Odla Vardagsmaten tagit fram artiklar där man kan lära sig grunderna på egen hand eller tillsammans i en kamratcirkel. Den digitala kursen är upplagd så att du kan börja när som helst under året och du kan hitta alla artiklar i det digitala biblioteket. På webbplatsen finns även samlad information om projektet Odla Vardagsmaten och annat matnyttigt. Den digitala kursen finns tillgänglig kostnadsfritt för alla som vill ta del av kunskapen och drivs efter projektets slut.
- Odlingsbroschyr Odlingsbroschyren har syfte att informera och inspirera kommuninvånare till att börja odla. Ett uppslag är vikt för kommunspecifik information där ni kan lägga in er text om vad som gäller hos er vid eventuell kris eller krig. Kontakta Trosa kommun för att få tillgång till broschyren som ni kan anpassa till er kommun. Trosa kommuns version av broschyren finns på folder_odla-och-beredskap_digitalt.pdf (trosa.se).
- Upplägg för odlingsträffar med odlingscoach. Vi har tagit fram en kursplan med tillhörande kursmaterial för coachledda odlingsträffar som sträcker sig över odlingsåret. Detta material finns tillgängligt för andra kommuner att ta del av utan kostnad. Kontakta Trosa kommun för att få tillgång till upplägg och material, www.trosa.se/odlavardagsmaten.
- Stödmaterial för hur ni kan arbeta med beredskapsodling i kommunala verksamheter. Kontakta Trosa kommun.
- Nätverk med erfarna konsulter och leverantörer som kan hjälpa er att starta upp ett beredskapsprojekt.
- För verktygslåda med metodbok och material för tryck kontakta Richard Kihlgren, kommunikationschef/civil beredskap, Trosa kommun richard.kihlgren@trosa.se
Projektet Odla Vardagsmatens beståndsdelar
Odla Vardagsmaten bestod av olika aktiviteter såsom kurser, evenemang och informationskampanjer. Arbetet genomfördes i samarbete med lokala föreningar, företag och andra aktörer som bidrog till att fler började engagera sig för beredskap bland annat genom beredskapsodling.
Odla Vardagsmatens beståndsdelar:
- Aktiviteter för att stärka invånarnas och kommunens beredskap
- Aktiviteter för gemenskap och samarbete
- Aktiviteter för kunskapsspridning
- Kurser och föredrag i odling och hemberedskap, fysiskt och digitalt
- Odlingsträffar med odlingscoacher under odlingsåret
- Mötesplats samt nätverk för odlare, fysiskt och digitalt
- Odling i kommunens egna verksamheter
- Informationskampanjer om odling och beredskap till hushållen
- Informationskampanjer om odling och beredskap till hushållen, till exempel en odlingsbroschyr
Så här gjorde vi i projektet
Odla Vardagsmaten var ett mångfacetterat projekt med satsningar inom både offentlig verksamhet, förenings- och näringsliv samt för kommuninvånarna. Det är många olika parter som bidragit till de goda resultat som uppnåtts.
Trosa kommun anlitade två projektledare för att driva Odla Vardagsmaten under drygt två år. Eva Westergren var initiativtagare till beredskapsprojektet och delade projektledarrollen med Charlotta André, vilket resulterade i ett fruktbart samarbete med goda resultat och effekter. Till sin hjälp hade de en arbetsgrupp där kommunikation, ekologi och folkhälsa, beredskap och näringsliv ingick. Projektledarna samarbetade också med flertalet lokala och nationella föreningar och andra aktörer som alla bidrog med sin tid och engagemang.
Hanna Hofman-Bang, var upphandlad trädgårdsmästare som i sin tur anlitade underkonsulter som odlingscoacher. Trädgårdsmästaren och andra externa konsulter höll kurser och deltog i evenemang och andra aktiviteter. Trosa kommuns egna verksamheter och enheter deltog i Odla Vardagsmaten på sådana sätt som passade respektive verksamhet och enhet.
Leader Sörmlandskusten, Trosa kommun och Region Sörmland finansierade projektet. Läs mer om finansiärer och samarbetspartners här.