Terra preta - den svarta jorden
I delar av Amazonas djupa regnskog kan man på vissa ställen hitta den svarta jorden, terra preta. Det är en efterlämning från ursprungsbefolkningen som brukat marken längs med Amazonfloden i tusentals år. Den övriga jorden i området är gulröd och helt bunden till växtligheten, det mesta försvinner när träden huggs ner.
I Amazonas regnskogar bedrev befolkningen en modifierad variant av svedjebruk, där man såg till att inte elda upp all biomassa utan istället täcktes branden av jord och löv för att begränsa syretillgången. När biomassa hettas upp under begränsad syretillförsel bildas en process som kallas pyrolys. Samma process användes i Bergslagens kolminor under medeltiden.
Terra preta anses som den mest produktiva jorden som vi känner till idag. Troligtvis lämnade ursprungsbefolkningen under dessa tusentals år efter sig mängder av näringsämnen från matrester, avföring och urin mm som med tiden laddat upp biokolet. Förmodligen tillsattes näring kontinuerligt vilket gjorde att de kunde fortsätta odla och att skördarna inte minskade.
Bli en mer klimatsmart odlare
De flesta trädgårdar är klimatneutrala, det vill säga att lika mycket koldioxid som binds visa fotosyntesen går tillbaka till atmosfären när växtrester dör och förmultnas. Vid användning av konstgödsel blir det istället en negativ påverkan. Det går åt mycket olja vid produktionen av konstgödsel och koldioxidhalten i atmosfären ökar när oljan förbränns. Men det går faktiskt att få en positiv inverkan på klimatet i trädgården! Alltså att man binder mer kol i jorden än vad som stiger upp som växthusgaser i atmosfären. Hemligheten heter biokol.
Med hjälp av biokol kan du bygga upp ett skafferi av närig direkt i jorden. Näring som är bundet och alltså inte lakas ut. Näring som ”pytsas” ut långsamt i små mängder under väldigt väldigt lång tid. En stabil kolsänka i din egen trädgård.
Ladda kolet
För att få ut bästa effekt av kolet så måste det laddas innan det grävs ner i jorden. Blanda med stallgödsel, urin, bokashi, nässelvatten eller annat gödselmedel. Täck med vatten och låt allt dra i några dagar. Du kommer märka att det mesta av vatten som fylldes på nu är uppslurpat av biokolet.
Grillkol
Biokol och grillkol är egentligen samma sak. Rent teoretiskt kan man ladda upp grillkolen och använda den på samma sätt. Men krukset är att du inte har en aning om vad det är för trä i kolen. Den är ju inte tillverkat för att grävas ner i jorden utan för att eldas upp. Det kan innehålla stora mängder tungmetall mm som du inte vill få in i din jord. Säkrast är därför att köpa biokol som är tillverkat och anpassa för odling. Eller att göra själv. Du behöver en klotgrill, några konservburkar med hål i botten som sen är fyllda med trä. Tänd på grillen och lägg på locket. Det är viktigt att ha rätt balans i luftinflödet för att kolningen ska fungera. På nätet finns noggranna och utförliga instruktioner om man vill fördjupa sig i ämnet.
Bokashi + biokol = sant
I en bokashi kompost bildas mycket lakvatten, som är ett utmärkt gödselmedel. Perfekt att ladda upp biokol med. Ett annat smart sätt att använda det på eller om du inte behöver så mycket lakvatten, är att grunda komposthinken med biokol. Då sugs lakvattnet upp direkt i hinken och sprids i jorden när kompostmaterialet grävs ner. På så sätt blir du av med ett arbetsmoment.
Fördelar med biokol
- Du binder kol i marken vilket resulterar i att mindre koldioxid åker upp i atmosfären. Och mindre näring lakas ut i våra sjöar och hav.
- Biokolets perforerade struktur gör att den håller vatten bra. När det regnar mycket suger den upp vattnet som en tvättsvamp och släpper ifrån sig vid torrare perioder. Bäst resultat kan ses på sandiga jordar.
- Hålrummen och strukturen gör att näring kan hållas bunden under mycket lång tid.
- Jordstrukturen förbättras. Leriga jordar blir mer luftiga och sandiga blir mer vatten och näringshållande.
- Rötterna på växter tar upp näringsämnen som är bundna i kolet på samma sätt som de kan ta upp bunden näring från lerpartiklar eller mullämne